Länkar - HTML Grundnivå & mellannivå

Länkar är som bekant något man klickar på för att komma till en ny sida.
Oftast är länkarna i form av text eller bilder. Utan länkar vore Internet inte speciellt intressant, framförallt vore det otroligt jobbigt att skriva in nya adresser precis hela tiden.

Om du skapar en länk genom att markera en text och sedan trycka på länkikonen, vad är det då som egentligen händer? Först kommer det upp en hel rad med krumelurar i textrutan, något i stil med < a href="http://min-länk.nu" title="en fin titel" >en fin text< /a>.
Det som står i klartext är: här kommer en länk till adressen 'http://min-länk.nu'. När användaren håller muspekaren över länken så kommer 'en fin titel' att visas och texten som användaren kommer att kunna klicka på är 'en fin text'. Resultatet ser ut såhär: en fin text.

Först kommer < a som talar om för webbläsaren nu är allt som kommer innan < /a> en länk. Sedan kommer href="http://en-adress.nu". Det innanför citationstecknen är den adress man kommer till när man klickar på länken. Varför det heter href är du säkert inte ens intresserad av så det är bara att lära sig. Adressen måste börja med http:// att bara skriva www kommer inte att fungera (om det inte läggs på ett http:// bakom kulisserna).

Title är desto lättare att memorera. Länkens titel helt enkelt, det som visas när man håller musen över länken. Det finns inte någon begränsning på hur lång en titel får vara, så om du ville skulle det gå bra att göra hela ditt blogginlägg till en enda stor titel. Något kort och konsist är däremot att föredra. Själva titeln måste ligga inom citationstecken. title="en fin titel". Man behöver inte någon titel för att länken ska fungera, men det kan vara trevligt att ha en uttänkt titel.

Nu är det dags att avsluta länkens första del med hjälp av > tecknet. Det som står mellan > tecknet och < /a> blir den text som användaren kan klicka på. T.ex. >en fin text< /a>

Sist kommer alltså < /a> vilket visar att här är det helt slut på länken. Det talar om för webbläsaren att det som kommer efteråt inte hör till samma länk.

Slutresultatet blir som jag först skrev ungefär såhär: < a href="http://www.minblogg.se" title="min fina blogg">www.minblogg.se< /a>


<---- Mellannivå --->

Från början var alla länkar blå och understrukna, ett fenomen som kommer att leva kvar många år till. Idag har folk visserligen blivit mer vana med att länkar kan ha många olika färger och utseenden. Därför är det inte heller längre nödvändigt att strikt hålla sig till det ursprungliga blå och understrukna texten. Det gäller dock att vara konsekvent med hur man presenterar länkar. Den som surfar vill snabbt kunna känna igen vad som är en länk. <-- Håll musen till väster om pilen.

För att göra en bildlänk behöver du bara placera ett bildelement där länktexten normalt brukar stå.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

3 visdomar från Uno Alfredéen

Roger Hargreaves